Virkatut loimet ovat hauskoja tehdä ja hiukan erilaisia vaatteita, mitä yleensä näkee. Näissä voi leikkiä erilaisilla tekniikoilla ja langan vahvuuksillakin tietysti. Näitä loimia käytän koirillani matkustusvaatteina, ostoskeskuksessa hengaillessa ja agilitypomppina. Tietysti myös koirarantareissuissa silloin kun keli on hiukan viileä, mutta vielä ei tarvita lämmittävämpiä haalareita. Minun koirilla tulee muutenkin siellä helposti hiki viileämmälläkin kelillä, kun juoksevat, kiipeilevät ja loikkivat siellä niin mahdottomasti.

Teen aina selkä- ja rintaosuudet paloista tai sitten jollain tietyllä kuviolla ja vatsakappaleen olen sitten neulonut ja ommellut kiinni muuhun vaatteeseen. Lopuksi olen yleensä vielä neulonut kauluksenkin, jotta vaate olisi lämmittävämpi ja istuisi paremmin. Mitä korkeampi kaulus, sen enemmän yllämainittua arvoa.

Laitan oheen muutamia kuvia tekemistäni virkkuuloimista, jotta idea aukeaa paremmin.

Homma alkaa siitä, että ensin mitataan koiran selän pituus säästä hännäntyveen (häntä ylös nostettuna). Näin tiedetään minkä mittainen kappale selkäosan tulee olla. Ylläolevassa loimessa tilkut on tehty afrikankukista. Siihen löytyy myös YouTubesta opastusvideoita, mutta tässä yksi kirjallinen versio.

Tilkkutöissäkin olen tykännyt tehdä reisien palat hiukan soveltaen ja pyöristää niiden nurkat. Lopuksi aina kanttaan vielä kiinteillä silmukoilla koko kappaleen ympäri, jotta lopputuloksesta tulee siisti. Etuosaan tulee vielä oma tilkkunsa, jonka olen ommellut sivuistaan kiinni selkäkappaleeseen ja näin vaatteeseen jääkin valmiiksi kaula-aukko, johon neulotaan vielä resori. Resoriin tarvittavat silmukat saa poimittua kätevästi suoraan vaatteen reunasta tiiviisti. Ylläoleva tilkku on Sunburst neliö, jonka vinkit löytyy täältä.

Yllä olevassa simpukkakuvioisessa loimessa selkäkappale on yhdestä osasta tehty. Simpukkakuvion idean voi napata vaikka täältä. Siihen sitten lisäksi pieni kappale eturintaan ja sen jälkeen vatsaosa (jonka silmukat saa poimittua kätevästi tilkun reunasta) neuloen. Olen yleensä neulonut oikeilla silmukoilla muuten, mutta pari silmukkaa molemmissa reunoissa nurjaa, jotta reuna ei niin herkästi rullaisi. Toki vatsakappaleen voi tehdä myös joustoneuleella. Etujalkojen kohdalta jätetään tietysti kiinnittämättä pukuun ja vatsakappaleen loppuosa sitten ommellaan kiinni selkäosan reunoihin vastaaville kohdille. Nartun vatsakappaleen saa vielä ihan takajalkojen alkuun saakka, mutta uroksella vatsakappale pitää tietysti jarruttaa jo aiemmin.

Yllä oleva ”hypnoosipomppa” (ulkona värit suorastaan kirkuvat) on myös tehty yhdestä osasta selän osalta. Tähän tein jotakin koristereunaa loppuosaan ”helmaksi”. Tässä jätin kauluksen ihan vain muutamaan kerrokseen, jotta puku olisi kesäisempi. Kaikissa näissä puvuissani on yleensä myös jalkalenkit, jotta vaate pysyy myös menossa mukana. Laitan alle esimerkkikuvan jalkalenkeistä ja uroksen puvusta, jossa vatsakappale on tietysti jätetty nartun pukuja lyhyemmäksi.

Näissä puvuissa vain mielikuvitus on rajana. Alla vielä jokusia muita väri- ja kuviovariaatioita tekemistäni virkkuupuvuista.

Rohkeasti kokeilemaan erilaisia värejä, kuoseja ja langanvahvuuksia. Ja aina voit kysyä neuvoa kommenttikentässä tai laittamalla viestiä, jos joku asia jäi mietityttämään.

Samankaltaiset artikkelit