Olen aina ollut peukalo keskellä kämmentä mitä tulee vaatteiden valmistukseen. Koulun käsityötunneilla koitin olla mahdollisimman huomaamaton, ettei tulisi opettajalta sanomista ja pakolliset työt taisi äiti tehdä puolestani kotona.

90-luvulla ensimmäisten nakukoirieni myötä päätin kokeilla miten onnistuisi neuloa niille villapaitoja. Varmasti ensimmäiset versiot oli melkoisia patalappuja, mutta pikkuhiljaa yritysten ja erehdysten kautta olen onnistunut oppimaan kohtuulliset neulehaalarit ja virkatut loimet koirilleni.

uniikkeja kappaleita

Itsetehdyt vaatteet ovat tietysti aina uniikkeja ja värien kanssa leikkiminen on osa prosessia. Luonnollisesti nämä asut eivät korvaa sade- tai toppavaatteita, mutta ovat omiaan koleilla plussakeleillä ja esimerkiksi matkustusvaatteina, ostoskeskuksessa hengaillessa tai vaikkapa jumppapomppana agilityssä.

Neuleen tekemiseen menee minulla aikaa yhteensä noin 10 tuntia tai enemmän, riippuen kuinka ohuesta langasta ja kuinka monimutkaisella kuviolla sitä teen.

Villaneuleen voi tehdä jaloilla tai ilman, riippuen käyttötarkoituksesta. Jalkojen mittaakin voi vaihdella tietysti. Yllä olevassa neuleessa etujalat olisivat saaneet olla hiukan pidemmätkin, koska ne on kuitenkin joustoneuleen ansiosta hyvin toiminnalliset, eivätkä jalat näin ollen juostessakaan joudu puntteihin ja aiheuta kaatumisriskiä. Tämä on yksi asia mikä kannattaakin pitää mielessä vallankin niissä neuleissa, joita on tarkoitus pitää päällä muutenkin kuin remmilenkeillä.

Tykkään itse tehdä kirjoneuleita, koska haluan värejä. Yksinkertainen vaakaraitakuosikin on kirjoneule, mutta kun harjaantuu, voi alkaa tehdä monimutkaisempaakin. Tottakai yksivärinenkin neule on kiva tai esim. kaarrokeneule, jossa kuvio jää etujalkojen etupuolelle. Juuri etujalkojen kohta yleensä on se aikaa vievin osuus koko vaatteessa, vallankin silloin kun tehdään kirjoneuletta.

Olen itse tehnyt nyt useimmiten neuleet polvipituisten sukkien malleja soveltaen. Niistä löytyy hurja määrä valmiita, kivoja malleja, joten ei ole tarvinnut suunnitella itse sitä puolta. Sitten vain käytännön kokemuksilla, omien koirien mittoihin soveltaen hyödyntänyt valmiin kuvion. Yllä olevissa kirjoneuleissa esiintyy Jonna Kalliomäen Pitkät Jonesit – malli.
Minulta on kysytty ohjeita näihin tekemiini haalareihin, joita en ole osannut sen tarkemmin antaa, koska silmukkamäärät riippuvat monestakin eri tekijästä. Langanvahvuudesta, tekijän käsialasta ja koiran koosta. Laitan kuitenkin tähän jonkinlaisen suuntaa-antavan ohjeistuksen, millä voi lähteä kokeilemaan omaa neulepukua. Parasta on, jos koira, jolle puku on tulossa, on saatavilla sovitukseen työn edetessä.

Itse suosin nykyään vallan merinolankoja, joista löytyy ohuempaa ja vahvempaa. Yläkuvien neuleet on tehty Teetee Silke Peo – langasta, joka on ohuempaa kuin vaikkapa 7 veljestä. Katia Merino Sport lanka taas on vahvuudeltaan suht samaa luokkaa kuin 7 veikka, joten se sopii hyvin vähän lämpimämpiin pukuihin. Tokihan on sitten Novitan Hyggeä ja vaikka mitä muitakin vahvoja lankoja, joista saa tosi lämmintä neuletta. Niissä vain tuppaa toiminnallisuus katoamaan. Keinokuidut eivät sovellu talvivaatteisiin, koska ne ei juurikaan lämmitä.

Tässä jonkinlainen yleisohje neuleeseen kiinanharjakoiralle.
Langanvahvuus tässä ohjeessa Teetee Silke Peo tai jokin vastaava. Tosin mulla on aika löysä käsiala, joten jollain muulla tämä ohje toimii varmasti myös seiskaveikkavahvuisella langallakin.


Luo sukkapuikoille 60 silmukkaa ja jaa ne neljälle puikolle 15+15+15+15 valepalmikolle tai 16+14+14+16 oikein-nurin-neuleelle.
Tee joustoneuletta joko oikea – nurin tai sitten valepalmikkoa, ihan mikä silmää paremmin miellyttää. Valepalmikon ohje löytyy esimerkiksi täältä.
Saat vapaasti tehdä niin korkean tai matalan kauluksen kuin tarkoitukseen sopii. Itse tykkään tehdä mielummin pitkän kauluksen, jonka saa tarvittaessa rullattua kaksinkerroin ja kylmemmillä keleillä nostettua ihan ylös kaulaa ja päätäkin lämmittämään.

Kun olet tehnyt riittävän korkean kauluksen, tee vielä yksi kerros oikeaa ja lisää tällä kerroksella 12 silmukkaa, eli 3 / puikko. Itse lisään silmukat niin, että nostan langan kahden silmukan välistä vasemmalle puikolle ja neulon sen sitten takakautta oikein, ettei tule koloa neuleeseen. Työssä on nyt 72 silmukkaa.
Nyt voit katkaista langan ja vaihtaa väriä, jos teet kirjoneuletta tai sitten jatkaa samalla langalla, jos haluat tehdä yksivärisen neuleen. Itse päättelen aina katkaistut langat sitä mukaa, kun jatkan kerrosta uudella langalla, niin ei ole niin paljon pääteltävää lopussa.

Neulo 3 kerrosta ja lisää taas silmukoita 4 eli 1/puikko. Nyt sinulla on silmukoita 76 kpl. Etene työssä lisäillen silmukoita tasaisin välein, joka neljäs kerros 4 silmukkaa siihen asti, että työssä on oikeaa neuletta 29 kerrosta tehtynä ja työssä silmukoita 100 kpl. Mallaa tässä vaiheessa viimeistään työtä koirallesi. Jos työ on nyt siinä kohtaa, mistä koiran etujalat alkaa, aletaan tehdä etujaloille aukkoja. Jos taas koirasi on isomman kokoinen, voit jatkaa työtä vielä tarvittava määrä kerroksia (lisäät myös silmukoita aiemman ohjeen mukaan, jos tuntuu että sille on tarvetta).

Vaatteen etujalkojen väliin jäävä alue tehdään puikoilta 1 ja 4 niin, että molemmilta otetaan 10 silmukkaa tätä tarkoitusta varten. Nosta nämä silmukat omalle puikolleen odottelemaan tai sitten voit laittaa niihin vaikka langan ja solmia. Näin työ on helpompi käsitellä, kun ei ole pelkoa putoavasta puikosta ja silmukoista sillä välin, kun teet ”tasona” selkä/kylkikappaletta tällä alueella.
Kun jatkat selkä/kylkikappaleen parissa, kavenna ensimmäisellä kerroksella molemmista kappaleen reunoista yhdet silmukat. Näin saat etujalkojen aukolle lisätilaa. Sama toistetaan myös vatsakappaleessa aikoinaan eli reunoista tehdään lisätilaa etujaloille.

Tee tasona selkä/kylkiosuutta 20 kerrosta. Lisää viimeisellä kerroksella molempiin reunoihin yhdet silmukat takaisin.

Ota nyt etujalkojen välisen kaistaleen silmukat takaisin työn alle (muista reunakavennukset) ja neulo tätä tasona 20 kerrosta. Lisää viimeisellä kerroksella takaisin kaventamasi silmukat (2) tason reunoihin. Itse teen nämä aina viimeisen ja toisiksi viimeisen silmukan väliin, niin lopputulos on nätti.

Jaa työ taas neljälle puikolle 25 silmukkaa / puikko, alkuperäinen järjestys säilyttäen eli kerroksen aloituskohta on 1. ja 4. puikon välissä taas.
Nyt sitten jatketaan työtä koiran selän pituuden mukaan. Uroskoirilla tietysti joutuu jarruttamaan vatsakappaletta jo aiemmin kuin nartuilla. Uroksien pukuunhan voi sitten hyvin askarrella takajalkojen väliin lämmittävän osuuden.

Nartun pukuun voit tehdä esim 35 kerrosta vatsaosuutta (loput rintakehästä + lanne) kaventaen säännöllisin välein koiran hoikkuudesta riippuen 20-40 silmukkaa. Itse tein viimeisimpiin pukuihin tämän perään pätkän joustoneuletta valepalmikolla pari kuviokierrosta, jotta vaate istuisi napakasti vyötärölle. Vyötäröosuuden lopussa päätellään pois 4. ja 1. puikon silmukat ja jatketaan lantio-osuus taas tasona 2. ja 3. puikon silmukoilla, Toki ne voi halutessaan siirtää nyt yhdelle puikolle.
Koiran lantion pituuden mukaan jatketaan vielä työtä tasona tarvittava määrä. Muista jättää tilaa nousevalle hännälle eli liian pitkää ei kannata tästä osuudesta tehdä. Lopuksi päättele lanka myös näiltä puikoilta. Seuraavana onkin vuorossa jalkojen tekeminen ja niiden liittäminen pukuun.

Jalkaosuudet teen yleensä aina joustoneuleella, jotta saan pukuun istuvat puntit ja puvun toiminallisuuden maksimiin. Takajalat tehdään aivan kuten puvun kauluskin, mutta pienemmällä silmukkamäärällä tietysti. Sopiva määrä silmukoita reisiosuuteen on joustoneuleena 50 silmukkaa. Tämä on siis jalan yläpää, joka liitetään ompelemalla kiinni pukuun. Jätä ompelua varten pitkä aloituslangan pää, niin et tarvitse erillistä ompelulankaa. Valepalmikolla voit tehdä vaikka 6 kuviokerrosta aloitussilmukkamäärällä ja sitten vaihtaa neulos sujuvasti viimeiseltä valepalmikon kavennuskerrokselta 2 o 2 n neulokseen ja tehdä sillä puntin alaresori haluamaasi mittaan.

Etujalat teen nostamalla silmukat jalka-aukkojen reunoilta tiiviisti. 40 silmukkaa olisi hyvä poimia. Valepalmikkokuviota voit tehdä koiran jalan pituudesta riippuen esim, 3 tai 4 kerrosta ja sen jälkeen jatkaa viimeiseltä kavennuskerrokselta 2 o 2 n neuleena tarvittava määrä. Muista tehdä loppupäättely joustavasti, jotta pukeminen on helpompaa.

Mukavia neulomishetkiä!

Alla jo hiukan haastavampaa kuosia neulesuunnittelija Sinikka Nissin Ruusumorsian sukanvarresta sovellettuna.

Samankaltaiset artikkelit

2 Kommenttia

  1. Kiitos Nina!
    Täytyy nyt kokeilla ihan ohjeen kera 🙂

Kommentit on suljettu.